A BRAVO és a Tokio Hotel: Alex Gernandt mesél a kezdetekről

bravoalex1A beszámolót Tom Junkersdorf, a BRAVO magazin főszerkesztője kezdi: “Volt egy iskolás srácokból álló fiatal csapat, akik egész jó rock zenét játszottak, de azt nem hallgatta senki. Aztán felfedezte őket a BRAVO és hirtelen keresettek lettek. Egész Németország a Tokio Hotelről beszélt, és az összes tévéadó és magazin törte magát, hogy szerepeltesse a srácokat. Mindenki a siker titkára volt kíváncsi, de a négyes ezt csak velük osztotta meg. Azért esett ránk a Tokio Hotel választása, mert mi a kezdetektől hittünk bennük.”
Tagadhatatlan, hogy a német ifjúsági folyóirat korán felfigyelt a Tokio Hotelre, és attól fogva sokszor helyett adott nekik a hasábjain. Már azelőtt nyilvántartotta a zenekart, mielőtt az első daluk az üzletekbe került volna. A magazin életében ez még soha nem fordult elő korábban. A lapnak nem szokása olyan együtteseket támogatni, akiket senki sem ismer. Ahhoz, hogy valakiről írjanak a lapban, először az kell, hogy jó helyezést érjen el a slágerlistákon.
A rendhagyó döntésért a szerkesztő helyettes, Alex Gernandt a felelős. Ő jelentett meg egy fél oldalas cikket a zenekarról 2005. július 20-án a magazin “Newcomer-Check” (Újoncok feltérképezése) című rovatában. Így írt róluk: “A négy srác zenéje teljesen magával ragadó. Ez a csapat egyszerűen fantasztikus!” Ezzel az egy mondattal Alex Gernandt egy lavinát indított el. Két héttel és két lapszámmal később a BRAVO már a címlapján hirdette, hogy az újságban kétoldalas cikk olvasható a Tokio Hotelről, melyet ekkor már az “új szupercsapat” néven emlegetett. Ebben az időben még mindig nem volt ismert egyetlen dala sem az együttesnek. A “Durch den Monsun” csak augusztus 15-én jelent meg, a teljes album pedig öt héttel később.
A négy ifjú magdeburgi rocker karrierje ettől kezdve folyamatosan ívelt felfelé, és a BRAVO minden lépésükről beszámolt. Hamarosan címlap sztori lett a sikertörténetük, és nemsokára megszokottá vált, hogy szerepelnek a borítón. Mikor világossá vált, hogy rajongók százezrei akarnak minél többet tudni az új sztárokról, a lap egy 100 oldalas különszámot jelentetett meg, melyben csak a Tokio Hotel kapott helyet. Ez az összeállítás 2005 novemberében 270.000 példányszámban kelt el. Végül is elmondhatjuk, hogy Alex Gernandt, aki már 2004 szeptemberében felfigyelt a srácokra, nagy részt vállalt a Tokio Hotel csúcsra juttatásában.

Miért hittél már olyan korán a Tokio Hotel sikerében?
ALEX GERNANDT:
Mikor 2004 szeptemberében lejátszottam magamnak a demófelvételüket, egyből úgy gondoltam: “Wow, az énekes úgy hangzik, mint Nena. A dal biztosan a toplistákra kerül!” Három szókimondó dalt hallhattam a demón. A “Rette mich”, a “Schrei” és a “Durch den Monsun” szerepelt rajta. A Tokio Hotel hangzását teljesen egyedinek találtam. A fiúk a kezdetektől mély benyomást tettek rám.
bravoalex2
Hol és hogyan kerültél először a Tokio Hotel közelébe?
ALEX GERNANDT:
Ahogy már mondtam, ez 2004. szeptember 30-án történt. Aznap zajlott Berlinben a BRAVO-Super-Show. A BMG/Hansa lemezkiadót kerestem ott fel, hogy új témákat kapjak tőlük a lap számára. Nem sokkal indulás előtt hallgattam meg az említett három dalt, és még a hatásuk alatt voltam. Jó fülem van már a tehetség kiválasztásra, hiszen hosszú idő óta ez a munkám. A zenekar, akinek a demóját hallgattam, Schreinak nevezte magát. A fülemben dübörgött a fiatalos hangzásuk, és éreztem, hogy sínre kell tenni a pályájukat. Megemlítetem őket a lemezcég emberének is, aki látva a lelkesedésemet megkérdezte, hogy mit gondolok, mennyi idősek. Azt feleltem, a húszas éveik elején járhatnak. Mire ő vigyorogva felvilágosított, hogy nem idősebbek 14-16-nál. Alig akartam elhinni, hiszen nagyon profin hangzott a felvételük. Láttam fotókat a srácokról, amik csak megerősítettek a véleményemet. Nagyon feltűnőnek és egyedinek találtam a megjelenésüket. Egyértelmű volt, hogy nem marionettfigurákról, hanem nagyon is önálló fiatalemberekről van szó. Meglátszott rajtuk, hogy már négy éve együtt zenélnek, és jártassak az élő szereplésben is. Egyértelmű volt, hogy nagyon jó barátok, és senkitől és semmitől nem tűrik el, hogy a sikereik útjába álljon. Mielőtt elváltunk, kértem a lemezcég emberét, hogy folyamatosan tájékoztasson hogyan alakul a fiúk karrierje. Nagyon érdekelt, mert a BRAVO-nál nemcsak szerkesztő helyettes voltam, hanem az én feladatom volt az új tehetségek felkutatása is. A múltban olyan emberekre figyeltem fel, mint Sarah Connor, Shakira, a Juli, Christina Stürmer vagy Sido, de a Tokio Hotel még náluk is különlegesebb. Ekkora hisztériát már régóta nem váltott ki egyetlen sztár sem…

Hogy alakult a továbbiakban a BRAVO és a Tokio Hotel kapcsolata?
ALEX GERNANDT:
Majdnem öt hónappal később hallottam róluk újra. 2005 tavaszán bejelentkezett hozzám a Universal lemezkiadó marketingvezetője. Találkozót kért a müncheni szerkesztőségünkbe, hogy bemutasson egy fiatal magdeburgi együttest. Magdeburgról egyből a Schrei jutott eszembe és megkérdeztem, hogy játszik-e a zenekarban egy ikerpár. A Universal embere meglepetten kérdezte, honnan ismerem et a teljesen ismeretlen együttest. Elmeséltem neki, hogy már régóta kíváncsian várom ezt a találkozást.

Hogy zajlott le a találkozó?
ALEX GERNANDT:
2005 májusában felkerestem minden müncheni lemezcég PR-vezetőjét, és kikértem a véleményüket az akkoriban Schrei néven futó zenekarról. A Sony és a BMG vezetői úgy vélték, hogy az együttes hamarosan szétválik. Nagyot tévedtek, mint később kiderült. A Universal vezetője, Tom Bohne meghallgatta a Schrei demóját, és nem sokáig tétovázott. Rövidesen lemezszerződést ajánlott az ifjú tehetségeknek.

Miért változtatták a srácok a nevüket Schreiről Tokio Hotelre?
ALEX GERNANDT:
A Schreit a lemezcég nem találta elég ütősnek. Azért lettek Tokio Hotel, mert a japán nagyváros a fiúk kedvence, annak ellenére, hogy még soha nem jártak ott.bravoalex3

Jelezte a BRAVO-nak a Universal, hogy szerződést akar kötni a fiúkkal?
ALEX GERNANDT:
Igen, egyből! A zenei tehetségükről és az eredetiségükről azonnal meggyőződhettem. Már mondtam, hogy az első találkozás után szerettem volna a srácokkal együttműködni. Már a kezdetektől hittem benne, hogy a Tokio Hotel sikeres lesz. Az ifjú rockerek és én egy kézfogással megállapodtunk, hogy a BRAVO lesz az első számú és kiemelt médiapartnere az együttesnek. Ahogy megegyeztünk, teljes gőzzel nekiláttunk a megvalósításnak, bár akkor még nem voltam benne 100%-osan biztos, hogy mekkora lesz a siker.

Mi történ ezután?
ALEX GERNANDT:
A beszélgetés utáni napon az irodámban a “Durch den Monsun”-t hallgattam újból és újból. Mindig ezt csinálom, amikor egy új témába vágok bele. Szerintem a “Durch den Monsun” beállhatott az olyan kiváló német rockdalok mellé, mint a “Perfecte Welle” a Julitól, a “Simponye” a Silbermondtól és a “Die Welt steht still” a Revolverheldtől. Viszont a kollégáim véleménye megoszlott. Sokan találták a “Durch den Monsun”-t klassznak, de akadtak olyanok is, akik szerint a szám kész büntetés.

Hogyan folytatódott a Tokio Hotel és a BRAVO kapcsolata?
ALEX GERNANDT:
2005 kora nyarán találkoztam először személyesen a zenekarral, a müncheni Weryton-stúdióban. A zenekar öt dalukat játszotta el nekem élőben. A jelenet nagyszerű volt, és csak megerősített abban, hogy a Tokio Hotel nagy karrier előtt áll. A számaik bemutatása után még egy órán át beszélgettünk. A srácok nagy rock rajongók, és lenyűgözték őket a történetek, melyeket a hírességekről meséltem. Korábban a BRAVO vezető riportereként rendszeresen találkoztam a Metallicával, a Guns N’Rosesszal, Bon Jovival, de még Michael Jacksonnal is, így rengeteg érdekességgel tudtam szolgálni. Feszülten figyeltek, és elhalmoztak egy csomó kérdéssel. Azután meséltek nekem a nagy álmukról, hogy egyszer szeretnének a BRAVO-Super-Show színpadára állni. A találkozó végén azt gondoltam: “Erre nem kell sokat várnotok. Sőt egyszer még szupersztárok lesztek.”

Mit szólt a BRAVO ahhoz, hogy a szokásostól eltérően egy ismeretlen zenekarról jelent meg tudósítás?
ALEX GERNANDT:
Korábban belevágtam, mint szokás. Jóllehet, az olvasóink akkoriban még egyetlen Tokio Hotel számot sem ismertek, a zenekar látványa is elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy levegye őket a lábukról. A megjelenés után e-mailek árasztották el a stúdiót. Ez alapján már kezdett kirajzolódni a későbbi hatalmas siker. Visszatekintve természetesen örülök, hogy olyan hamar ráakadtunk a Tokio Hotelre. úgy érzem, a szerződésünk segített a fiúknak abban, hogy ilyen hamar, ekkora sikereket érjenek el.

bravoalexBill, Tom, Gustav és Georg Alex Gernandttal

Forrás: Michael Fuchs-Gamböck – Thorsten Schatz: Tokio Hotel – Ahogy a torkodon kifér! (M & C Kft., 2006)