2017.03.01. OP-ONLINE.de - Tokio Hotel: Az egykori tini zenekar a Batschkappban

2017.03.01. OP-ONLINE.de – Tokio Hotel: Az egykori tini zenekar a Batschkappban

Micsoda hisztéria volt: 2005-ben a Tokio Hotel a ”Durch den Monsun”-nal a slágerlistákat ostromola, és míg lányok millióinak szívét hódították meg, addig a kritikusok röhögtek rajtuk. Pénteken jelenik meg ötödik stúdió albumuk a ”Dream Machine”.

OP-ONLINE: A turnézásnak köszönhetően sok várost ismertek. Mit szerettek Frankfurtban?
BILL:
A repteret. Nagyszerű dohányzó részlege van.
TOM: Bármikor is Németországban járok, Frankfurt az első város ahova elmegyek. De vannak barátaink Frankfurtban, akik mindig eljönnek a koncertjeinkre.

OP-ONLINE: Festhalle, Gibson, Batschkapp – milyen érzés a nagy színpadokról kisebbekre váltani?
TOM:
Ez nagyon más. Egy nagyon más koncert. Most már egy ideje elektronikus zenét játszunk és az albumunk is erre épül. A helyszínt egy klubbá akarjuk alakítani és bulizós atmoszférát akarunk teremteni. Ez nagyon jól működött az előző turnénkon, különösen az ilyen méretű helyeken.

OP-ONLINE: Az előző albummal mennyi ideig turnéztatok?
BILL:
Novemberig. Ez volt az egyik legjobb turnénk. Sürgősen folytatni akartuk, amilyen gyorsan csak lehet, és ezért már akkor elkezdtük értékesíteni a jegyeket, mielőtt még megjelent volna az új anyag.

OP-ONLINE: Az eddigi legjobb turné. Mit szerettetek benne a legjobban?
BILL:
Mindent. Különösen magunkat zenekarként. Minél régebb óta játszotok együtt, annál jobban érzed magad. Ez a fajta fejlődés nem ért véget 15 év után sem. Nagyon sok mindent kipróbáltunk és úgy érezzük, hogy végre rátaláltunk arra a fajta zenére, amit a koncerteken játszani akarunk.
TOM: Sosem élveztünk még ennyire egy turnét. Zenészként idővel sokkal tudatosabbá válsz abban, amit csinálsz. Sosem éreztük még zenekarként ennyire kellemesen magunkat.

OP-ONLINE: A színpadon és mindenben?
TOM:
Pontosan. Egyszerűen minden jó volt. Magunknak. 12 évvel korábban egy őrületes utazás volt a ”Durch den Monsun”-nal, de ahogy idősebbé válsz, fejlődni kell. Mi zenekarként nem éreztük úgy, hogy bizonyítanunk kell bármit is vagy, hogy nyomás alatt vagyunk, inkább megpróbáltunk pihenni.
BILL: Az új ”Dream Machine” album a jele annak, hogy azt csináljuk, amit akarunk. Kompromisszumok nélkül. Többé nem követünk másokat zeneileg és az üzleti érdekek sem számítanak. Az a lényeg, hogy élvezzük azt, amit csinálunk. Minden csak ezután jön. Ez olyan dolog, amit zenekarként az évek során tanulsz meg.

OP-ONLINE: Ezek a változások annak köszönhetőek, hogy az életeteket főként Kaliforniában éltétek?
TOM:
Lényegében ez egy fontos része. Ott egy teljesen más életünk van. Abban az időszakban, mikor elköltöztünk Németországból, a határainkat feszegettük. Akkoriban csak a házunkban voltunk képesek létezni. Nem volt a zenekaron kívül életünk. Feltettük magunknak a kérdést, hogy vajon egyáltalán képesek vagyunk-e és akarjuk-e így folytatni. 6 éve költöztünk Los Angelesbe és új életet kezdtünk. Olyan emberekkel találkoztunk, akit zeneileg kedveltünk.

OP-ONLINE: Van olyan, aki nagyon lenyűgözött benneteket?
BILL:
Ez nem előadó függő, hanem általánosan értjük. Különösen fontos volt az a szabadság, amink volt. Ez nem volt lehetséges Németországban és Európában, mert eljutottunk arra a pontra, hogy nem bírtunk dalokat írni és készíteni. Nem tudtunk normális életet élni, viszont itt azt csinálhatunk, amit csak akarunk. Így adta magát a lehetőség, hogy tudtunk dalokat írni és nyitottak vagyunk a másokkal való együttműködésre.

OP-ONLINE: Valószínűleg nem is lennétek ott.
BILL ÉS TOM:
Pontosan.
TOM: Ez a jó Los Angelesben. Nagyon jól el tudsz rejtőzni.
BILL: Alapvetően Los Angeles teljesen más, mint sok más város. Rengeteg vallás és kultúra olvasztó tégelye. Semmi sem vonja magára a figyelmet. Senkit sem érdekel, hogy hogyan hagyod el a házat.

OP-ONLINE: Sok koncertet adtatok Oroszországban. Miért?
TOM:
2015-ben 20 koncertet adtunk ott, és annyira jó volt, hogy tudtuk, hogy újra vissza kell majd térnünk. És ez még csak a kezdet, mert ez egy szuper piac számunkra, és ott a rajongók hihetetlenül lojálisak. Ugyanez a helyzet Dél-Amerikában. Ott olyan országok vannak, ahol nincsenek mindennap koncertek.

OP-ONLINE: A ”Dream Machine” az első album, miután szakítottatok a Universal kiadóval. Azt mondtátok, hogy beleraktátok a szíveteket és lelketeket az albumba. Ez azt jelenti, hogy a Tokio Hotel lelke hiányzott az előző albumokból?
TOM:
Ezúttal teljesen benne van a lelkünk az albumban, mert nem kellett kompromisszumokat kötnünk. Még kreatív szempontból sem. Nagyon sokáig voltunk a Universalnál és köteleztek minket arra, hogy bizonyos emberekkel dolgozzunk. Ezúttal mindenről saját magunk döntöttünk. Teljesen szabadok voltunk. Ez hihetetlenül jó érzés.

Forrás: Op-Online.de